Recept: Plněné papriky s rajskou omáčkou a knedlíky
Kterou českou klasiku milujete vy? Co třeba plněné papriky rajskou omáčkou a domácími knedlíky? S očištěním zeleniny i krájením vám pomůžou nože ze série 1905.
Jaké nástroje F. Dick využijete při přípravě?
Plněné papriky s rajskou omáčkou
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na papriky?
- 200 g uvařené rýže
- 600 g mletého masa (mix hovězího s vepřovým)
- sůl a pepř
- 8 bílých (slovenských) paprik
- olej nebo 1 lžíce vepřového sádla
- 50 g špeku
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- pár snítek tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)
- 1 malý citron nebo ½ většího
- 3 kousky másla (cca po 20 g)
- 1 l domácího vývaru na podlévání (kuřecí, hovězí)
- 300 g rajčatového protlaku
- 400 ml smetany (ideálně 33%)
- cukr na dochucení
- šťáva z citronu na dochucení
Co na knedlíky?
- 4 rohlíky
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- ½ prášku do pečiva
- 500 ml vody
Jak na to?
- Uvařte rýži. Smíchej mleté maso se solí, pepřem a vychladlou rýží. Paprikám odkrojte “čepičky”, uvnitř je vyčistěte, zkontrolujte, zda nepálí a naplňte je masitou směsí s rýží. “Čepičky” ponechte, dodají jídlu při pečení ještě větší chuť. Předehřejte troubu na 180°C.
- Na kostičky nakrájejte špek. Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na nadrobno. Očistěte mrkve a nakrájejte je na kolečka. Na pánvi na oleji orestujte špek spolu s cibulí, přidejte mrkev a zarestujte. Přendejte do pekáčku. Navrch dejte naplněné papriky spolu s “čepičkami”, přidejte bobkové listy, nové koření, kuličky pepře, čerstvý tymián a na plátky nakrájený malý citron (nebo ½ většího citronu). Nakonec přidejte máslo.
- Pekáček přiklopte a dejte do trouby péct, pečte asi 60 minut. Průběžně podlévejte vývarem. Na posledních 20 minut odklopte, ať lusky krásně zezlátnou.
- Mezitím si připravte knedlíky. Nakrájejte rohlíky na kostičky, přendejte je do větší mísy. Smíchejte s moukou, solí, práškem do pečiva a zalijte vodou. Důkladně promíchejte a vytvarujte 2 šišky. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a knedlíky vařte nejprve z jedné strany 14 minut, poté je vařečkou otočte a vařte dalších 14 minut. Nakrájejte.
- Upečené lusky přendejte na talíř. Z pekáčku vyndejte koření a citrony, sceďte, výpek si dejte stranou. Na pánvi orestujte scezenou zeleninu se špekem spolu s protlakem. Podlijte vývarem a dohladka rozmixujte. Přelijte do hrnce, přidejte zbytek vývaru dle potřeby (aby to nebylo moc husté) a smetanu. Krátce povařte. Nakonec omáčku dochuťte solí, pepřem, cukrem a šťávou z citronu. Podávejte s plněnými lusky a knedlíkem.